2.Yıllardır üzerinde çalıştığınız her işi kesinlikle koymamalısınız.Kısa tutun. Eğer yıllardır çalıştığınız işlerin her birini (mesela diyelim ki 10 veya 20 yıldır çalışıyorsunuz) reelinize eklerseniz , Reeliniz reel olmaktan çıkacaktır. Süpervisorler uzun metrajlı film izler gibi izlemek zorunda kalacaklardır. Bütün çalışmalarınızı reelinize koyamasanız da bir veya iki dakika tutun. Yüzlerce insan arasından reelinize yorum geldiyse kendinizi şanslı görebilirsiniz. Bunu onlar için kolaylaştırabilirsiniz. Onları sıkmamalısınız. Onları en güçlü işlerinizi göstermelisiniz (30 saniye bile olsa). Onları görmek istedikleri ile yalnız bırakın.
3.Güzel bir reel yapın.Dışını önemsemeden.İnsan Kaynakları , Animatörlerin yanında , sizin reelinize bakacaktır.Reelinizin paketinin nasıl göründüğüne önemsemeyeceklerdir yada içinde ekstra ne olduğuna bakmayacaklardır.Çalışmalarıyla ilişkisi olmayan ,İçinde oyuncak anahtarlık olan veya bunun gibi bir çok şeyler gördüm.Bunun yerine gerçek ve orjinal animasyon çalışmalarınızı koyun.İnsanların izlemesi için eğlenceli hale getirin ama aşırıya da kaçmayın.
4.Dikkat dağıtıcı şeyler kesinlikle kullanmayın.Dikkat dağıtıcı şeyler eklemeyin , müzik veya açılışta süslü bir başlık yazısı gibi şeyler olmasın. Eğer reeliniz dialog animasyonlarınd
5.Başka insanların yaptığı animasyonları içermemeli.Yaptıklarınızla açık ve dürüst olun.Sektör çok küçük , İnsanlar sürekli şirketten şirkete giderler ve diğer insanların işlerini tanıdık gelebilir.Daima reelinde bir künye listesi ile reelinde neleri yaptığını göstermelisin. Bazı durumlarda başkaları ile paylaştığın planlarda ne yaptığını açıkça belirtmelisin.
6.Reeline sahip olduğun kişiliğini de kat.Eninde sonunda bir çok insan tekniği öğrenebilir.Görmek istenen ve aranan ilginç şey de aynı zamanda kişiliktir.Reelin arkasındaki aktördür.Diğer insanların canlandırdığı testleri , planları içermemelidir.Pixar reeli görmek istemiyoruz.Bunun yerine Pixar filmlerini daha kendine özgü olmasına yardımcı olacak yetenekler bakıyoruz.(Bütün stüdyolar da bunu aramaktadır.)
7.Ne ve nasıl göndereceğini keşfet.Pixarın için , websitesine gir ve başvurmadan önce neye ihtiyaçları olduğunu öğren.Diğer stüdyolara başvururken de bu iş böyledir.Reelini göndermeden önce bir form göndermen gerekebilir veya reelinizi özel ve başka bir formatta göndermenizi isteyebilirler.
8.Cd kapağı veya kabı. İşe alan görevliler arasında en çok konuşulan ana sorunlardan biri budur.Eğer işlerinizden hoşlandılarsa ama sizinle bağlantıya geçebilmenin tek yolu Cv’niz ise bu tepeleme dolu olan reeller için zaman kaybettirecektir.Böyle olursa sizinle bağlantıya geçebilmenin yolunu bulmakta zorlanacaklardır.Yani CD kapağı herşeydir.İsmini , telefon numaranı ve email adresini cd’nin ve kapağın üzerine yaz. Eğer oraya ekleyemiyorsanız da , İçeriğin başına ve sonuna eklemelisiniz.9.İşlerine bakan insanlara saygılı ol.
Gönderdiğiniz çalışmalarınızı stüdyonun alıp almadığını öğrenmek için onları defalarca aramak , onlara yardımcı olmaz.Onların zamanını düşünmelisiniz ve en önemlisi onlara saygılı davranmalısınız.Onlar size yardım etmek için burdalar ve binlerce insanın reeline bakmak hiçde kolay değil.Şunu aklınızdan hiç çıkarmayın ”Eğer reel gönderiyorsanız , hemen cevap alamayabilirsiniz.”
Umarım bu yardımcı olmuştur.
İLGINİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER
Hüseyin GÜLGEN Eskişehir Anadolu üniversitesi Çizgifilm Animasyon bölümü mezunu 2009 , şu anda Anima İstanbul‘da karakter animatörü olarak çalışmakta