Güzel Sanatlar Fakültesi – Çizgi Film (Animasyon) Bölümü:
Bölüm Başkanı: Doç. Fethi Kaba
animasyon bölümü web sayfası: https://www.anadolu.edu.tr/akademik/fak_gzs/cizgifanimasyon/
GENEL BİLGİ
1990-1991 Eğitim-öğretim yılında öğretime başlayan bölüm, Türkiye’de ilk ve tek çizgi film eğitimi veren kurumdur. Son yıllarda görsel iletişim sektörlerinde (özel televizyonlar, video, animasyon ve multimedya yapım şirketleri, reklam ajansları gibi) ortaya çıkan çizgi film sanatçısı gereksinimini karşılamak amacıyla kurulmuştur. Günümüzde yeni teknolojilerin ortaya çıkmasıyla çizgi film sanatı, hemen hemen otomatik üretim sürecine dönüşerek, temel ve türsel niteliğinde önemli değişikliklere uğramış ve bu sanat dalının hem görsel dil dağarcığı, hem de kullanım alanları genişlemiştir.Bugün çizgi film sanatçısı için en önemli gelişme, çağımızın hızla değişen toplumu içerisinde kendisine ”meslek” olarak bir yer bulmasıdır. Bölüm, bu alandaki sosyo-ekonomik örgütlenmeyi destekleyen bir tutumu benimsemiştir. Böylece Çizgi Film Bölümü, bu sanat dalının eğitimini vermenin yanında, onu bir meslek dalı haline getirme sorumluluğunu da üstlenmiş bulunmaktadır. Dört yıllık eğitim sonunda, sinema dili, film, video, animasyon ve multimedya teknikleri öğretilerek, reklam, sinema, televizyon, multimedya ve eğitim sektörlerinin çeşitli dallarında görev yapacak ve bir tek konuda uzmanlaşmış sanatçı tipinden çok, hem kavramsal hem de teknik becerileri üstün, donanımlı sanatçı tipi yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu bölümden mezun olanlar; alanlarında araştırmacı olabildikleri gibi video, animasyon, multimedya yapım şirketleri, reklâm ajansları ve televizyon kurumlarında çalışabilirler.Bugün çizgi film sanatçısı için en önemli gelişme, çağımızın hızla değişen toplumu içerisinde kendisine ”meslek” olarak bir yer bulmasıdır. Bölüm, bu alandaki sosyo-ekonomik örgütlenmeyi destekleyen bir tutumu benimsemiştir. Böylece Çizgi Film Bölümü, bu sanat dalının eğitimini vermenin yanında, onu bir meslek dalı haline getirme sorumluluğunu da üstlenmiş bulunmaktadır. Dört yıllık eğitim sonunda, sinema dili, film, video, animasyon ve multimedya teknikleri öğretilerek, reklam, sinema, televizyon, multimedya ve eğitim sektörlerinin çeşitli dallarında görev yapacak ve bir tek konuda uzmanlaşmış sanatçı tipinden çok, hem kavramsal hem de teknik becerileri üstün, donanımlı sanatçı tipi yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu bölümden mezun olanlar; alanlarında araştırmacı olabildikleri gibi video, animasyon, multimedya yapım şirketleri, reklâm ajansları ve televizyon kurumlarında çalışabilirler.
AMAÇ
Bu bilgi paketi olası ERASMUS öğrencisinin bu enstitüde okumak istedigi dönemi belirlemesine yardımcı olmak üzere Anadolu Üniversitesi ANİMASYON BÖLÜMÜ tarafından önerilen bölüm aktivitelerini ve derslerini anlatmaktadır.
AÇILAN PROGRAMLAR
Animasyon bölümünde lisans, yüksek lisans ve sanatta yeterlik eğitimleri mevcuttur. Yüksek lisans ve sanatta yeterlik eğitimleri Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından yürütülmekte, Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik programlarına katılacak öğrenciler Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından yapılan sınavlara ve değerlendirmelere göre seçilmektedir.
Lisans Eğitimi
Lisans eğitimine katılacak öğrenciler özel yetenek sınavıyla seçilmektedir ve bölüme her yıl 20 öğrenci kabul edilmektedir. Bölümün eğitimi bir yıl zorunlu İngilizce hazırlık sınıfından sonra 4 yıldır. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 4 yıl boyunca aldıkları tüm derslerden başarılı olmaları ve 2.00 genel akademik not ortalamasını sağlamış olmaları gerekmektedir. Lisans eğitiminde derslerin büyük çoğunluğu Türkçe olarak işlenmekte, bazı dersler de İngilizce olarak verilmektedir.Öğrencilerin 4 yıllık lisans eğitimleri süresince 40 iş gününü kapsayan staj yapmaları ve bu stajı hazırlanacak staj raporlarıyla belgelendirmeleri zorunludur.
Yüksek Lisans Eğitimi
Yaklaşık 2 yıl süren Animasyon Yüksek Lisans eğitiminde, öğrencilerin zorunlu olarak belirtilen derslerden başarılı olmaları ve araştırmalarına bağlı olarak özgün bir tez hazırlamaları gerekmektedir. (Bu yıl bu program açılmayacaktır)
Sanatta Yeterlik (Animasyon Anasanat Dalı) Eğitimi
Öğrencilerin zorunlu olarak belirtilen derslerden başarılı olmaları, araştırmalarına ve uygulamalarına bağlı olarak özgün bir tez hazırlamaları gerekmektedir. Bu tamamlanmış projelerini daha sonra kurul tarafından yapılacak sınavda sözlü olarak savunmaları da istenmektedir. Sanatta Yeterlik Eğitimi yaklaşık yüksek lisans programinı izleyen 4 yılı kapsamaktadır.
SUNULAN OLANAKLAR
Bilgisayar Laboratuvarı
Öğrenciler fakültenin bilgisayar laboratuvar imkanlarını kullanabilirler. Bilgisayar laboratuvarlarındaki tüm bilgisayarların internet bağlantıları vardır ve çalışmalarına yönelik birçok yazılıma da sahiptirler. Bunlara ek olarak, 3D Max ve MAYA ile hazırlayacakları animasyon projelerinde faydalanabilecekleri 2 bilgisayar laboratuvarımız daha vardır.
Line – Test Odası
Animasyon Bölümü şu özelliklere de sahiptir. Öğrenciler bölüme ait her türlü araç ve imkanı derslerde, projelerinde ve araştırma faaliyetlerinde kullanma hakkına sahiptir. Öğrencilerin projelerinde kullanılmak üzere 2 line-test sistemi ve bir kurgu masası bulunmaktadır.
Animasyon Stüdyoları
2 Adet olan animasyon stüdyoları, klasik animasyon dersleri içindir ve yaklaşık 60 öğrenciye aynı anda çalışma imkanı sağlar.
Kütüphane
Üniversitenin ana kütüphanesi de animasyon bölümü öğrencilerinin kullanımına açıktır.
ÖDÜLLER
Aşağıdakiler bölüm elemanları tarafından kazanılan ödüllerdir.
*6.Ankara Uluslararası Film Festivali 1994, Animasyon, Ulusal 2ncilik
*6.Ankara Uluslararası Film Festivali 1994, Animasyon, Uluslararası 2ncilik
*Hiroshima 94. Animation Festival, Animasyon, Asya Kolleksiyonu
*Yomiuri International Cartoon Contest 96, Onur Ödülü
*Esenyurt Belediyesi Karikatür Yarışması 1997, Büyük Ödül
*9.Ankara Uluslararası Film Festivali 1997, Animasyon, Onur Ödülü
Bunların yanı sıra bölüm öğretim elemanları ve öğrencileri katıldıkları ulusal ve uluslararası yarışmalarda daha birçok ödül almışlardır.
_____________________________________________________________________________________________________
Bölümden mezun bazı isimler;
Özgün Zümrüt – Yönetmen – Cordoba Animasyon Stüdyosu
Çağrı Bayraklı – Yönetmen – Cordoba Animasyon Stüdyosu
Kaan Kayımoğlu – Baş Animatör – Bigpoint Inc.
Ayça Kartal – Yönetmen – Bağımsız
..